Biografie

De Amsterdamse componist Tijmen van Tol (1993) volgde een bachelor en master compositie aan het Conservatorium van Amsterdam alwaar hij compositielessen volgde bij Joël Bons, Willem Jeths, Wim Henderickx, en Richard Ayres. Tijdens zijn studie kreeg hij commissies van het Nieuw Ensemble waarvoor hij het werk Ichthus schreef, van Liza Ferschtman voor het Delft Chamber Music Festival 2015 en van barokorkest Il Fondamento. Ook kreeg hij commissies van het Nederlands Blazers Ensemble, en driemaal voor de Dutch Classical Talent Tour: van het Duo MOKSHA, het Ardemus Saxophone Quartet, en voor Hawijch Elders. In 2017 was hij één van de kunstenaars bij de Kunstbiënnale de Heilige Driehoek waarvoor hij het werk CAIN schreef in samenwerking met Elisabeth Hetherington. Hij schreef het trompetconcert Lof der Zotheid voor Floris Onstwedder en het Nederlands Studenten Kamerorkest. Ook schreef hij in opdracht van Studentenkoor Amsterdam en voor het Nachtlicht Ensemble.

Van Tol specialiseerde zich tijdens zijn master compositie in de Karnatische (Zuid-Indiase) muziek bij Rafael Reina en ontwikkelde voor zijn Master research een methode voor trans-stilistische comparatieve harmonische analyse.

Tijmen van Tol is cantor Gregoriaans in de Papegaai in Amsterdam en dirigent van kamerkoor Amphion en ‘Lied voor Achilles’.

 

Contact: tijmenvantol@gmail.com

Tijmen van Tol CV

 

tijmen

René van Tol: ‘TIJMEN’ Olieverf op doek